Escaperoom: gamification van pensioeninhoud werkt

APS-Escaperoom

Als aftrap van onze klantbijeenkomst in november maakte Achmea Pensioenservices een escaperoom voor pensioenfondsbestuurders. Doel was om de bestuurders op een positieve en leuke manier met een pensioeninhoudelijk onderwerp én met elkaar in contact te brengen. De escaperoom bleek een schot in de roos. Zo zie je dat gamification, het toepassen van spelelementen in een niet-game omgeving, zich prima leent voor een lastig onderwerp als pensioen.

Wil je zelf een keer de pensioenescaperoom ervaren? Neem dan contact met ons op.

Samenwerken aan pensioenvraagstukken
De escaperoom over pensioen bestaat uit een combinatie van digitale en fysieke elementen. Om te ‘ontsnappen’ is het nodig in samenwerking pensioenvraagstukken te beantwoorden. Tijdens onze klantbijeenkomst waren er meerdere teams van pensioenfondsbestuurders. Zij konden tegen elkaar strijden. De escaperoom tijdens de klantbijeenkomst stond in het teken van de eisen die IORP II stelt aan sleutelfuncties . Maar uiteraard zijn ook andere pensioenonderwerpen mogelijk. Zoals vragen in het kader van een nieuw pensioencontract.

Om te ontsnappen uit benarde positie
Agnes Joseph: “De vorm van een escaperoom haalt meerdere goede elementen naar boven. Het doel is ontsnappen uit de benarde positie. Dat kan alleen door de vragen zo goed mogelijk te beantwoorden. Hiervoor is samenwerking erg belangrijk. Bovendien is er hoge tijdsdruk. Dat beperkt het risico op verzanden in lange discussies tot een minimum.”

Bestuurders hielden het hoofd koel
Op onze klantdag lukte het alle teams om de ‘bestuurskamer’ binnen de gestelde tijd te verlaten. Ze hielden het hoofd koel en beantwoordden de pittige inhoudelijke vragen deskundig. Twee teams kwamen zelfs toe aan een bonusopdracht.

Na afloop meer theorie
Ellen van de Kerkhof: “Na afloop van de escaperoom bespraken we gezamenlijk de antwoorden van de verschillende teams. Het werkte erg goed om met die antwoorden en de gedeelde ervaringen meer over de theorie te kunnen vertellen. Klanten hadden door de escaperoom scherp waar ze zelf nog niet aan gedacht hadden.”

We delen onze escaperoom
Jeroen Beelen: “We zijn blij met alle enthousiaste reacties na afloop. Meer dan 10.000 views van de eerste LinkedIn-post die we over de escape room deelden, is in pensioenland vrij uniek. We delen de escape room daarom graag met iedereen die dit wil meemaken. We bespreken graag de mogelijkheden. Met maatwerk maken we de escaperoom relevant voor ieder pensioenfonds.

Agnes Joseph is actuaris in het team Actuarieel Advies & ALM
Ellen van de Kerkhof is Adviseur Risicomanagement
Jeroen Beelen is actuaris en manager van het team Actuarieel Advies & ALM