Agnes Joseph: "Het was een prachtig jaar!"

Agnes Joseph actuaris APS

In 2018 werd onze collega Agnes Joseph uitgeroepen tot Actuaris van het Jaar. Twaalf maanden later, op 26 september 2019, droeg ze haar eervolle titel over. Hoe heeft Agnes haar jaar ervaren als primus inter pares in het Nederlandse actuariaat?

Toen Agnes vorig jaar onder vakgenoten werd verkozen tot Actuaris van het Jaar, was ze niet alleen een van de jongste, maar ook een van de weinige vrouwen die deze eer ooit te beurt was gevallen. De vakjury sprak over haar "enorme bijdrage aan de pensioensector", roemde haar talrijke activiteiten in Nederlandse en internationale commissies en werkgroepen, prees haar vele publicaties en benadrukte haar invloedrijke rol als sparringpartner van SWZ, DNB en AFM. Om verlegen van te worden, maar al haar collega's bij Achmea waren apetrots.

Dank aan collega's
Agnes: "Dat was inderdaad de rode draad in al die ontzettend aardige reacties van m'n collega's: hun trots. Dat zal me lang bijblijven. En niet alleen direct na m'n verkiezing, maar het hele jaar door bleven de felicitaties binnenstromen. Ook van klanten en andere relaties." Ze kijkt met veel plezier op de afgelopen twaalf maanden terug. "Je staat een jaar lang in de schijnwerpers. Je krijgt veel uitnodigingen om te komen spreken. Nog meer dan voordien. Het was bij elkaar dan ook een gek en hectisch jaar, maar vooral: leuk en verrassend. Een prachtig jaar. Aan alle collega's wil ik vooral kwijt: hartelijk dank voor jullie grote steun!"

Keynote speech
Maar aan alles komt een eind. Op de Actuarisdag van 2019, een initiatief van FTE Groep, traditioneel gehouden in september bij Achmea in Zeist, is een nieuwe topactuaris aan de beurt. Wel krijgt Agnes de eer om als scheidend titelhouder de keynote speech te verzorgen. Ze kiest een onderwerp dat haar na aan het hart ligt: de macht van modellen. Daarvan moeten we de voorspellende waarde meer relativeren, stelt ze. Met name noemt ze het 'misbruik' van ALM-modellen: nuttig in de pensioensector om besturen inzicht te geven in relatieve bewegingen, maar meer ook niet. We moeten ons ervan bewust zijn dat het 'maar' modellen zijn, benadrukt Agnes, waarbij ze graag een aforisme uit de statistiek aanhaalt: All models are wrong, but some are useful. ALM-modellen zijn ontwikkeld om 15 jaar vooruit te kijken als input voor pensioenbeleid, maar in het FTK-kader past de overheid ze toe voor zestig jaar. Compleet onrealistisch, stelt Agnes. Wat zeker ook geldt voor de verplichte basis ervan in de communicatie met deelnemers. Ruim driehonderd vakgenoten en andere belangstellenden vallen haar bij met een langdurig applaus.

Het stokje overgedragen
De titel voor 2019 gaat naar de zelfstandig actuaris Richard Plat, onder meer dankzij zijn sterftemodel, dat in de VS hoog wordt geprezen en inmiddels in ruim tien landen wordt gebruikt. Agnes besluit: "Richard heeft deze uitverkiezing volledig verdiend. Ik heb hem natuurlijk uitgebreid en van harte gefeliciteerd. Hopelijk gaat hij net zo'n gedenkwaardig jaar tegemoet als ik nu achter de rug heb."

Lees meer over de werkzaamheden van Agnes binnen Achmea Pensioenservices.