Blog: Kan ik vandaag met pensioen?

kan ik vandaag al met pensioen

Pensioen gaat over de (verre) toekomst. En veel is onzeker. De hoogte van je pensioen en je pensioenleeftijd staan bijvoorbeeld niet vast. Maar met communicatie kun je pensioen wel een stuk dichterbij brengen. De insteek kan zijn: Wat krijg je als je vandaag met pensioen gaat?

Vanaf je 25e inzicht in direct met pensioen
Hoe ziet dat er uit? Stel je bent 25 jaar en net begonnen met werken. Er is € 2.000,- gereserveerd voor je pensioen. Op je 25e koop je daar een levenslange uitkering van bijvoorbeeld € 50,- per jaar voor. Een jaar later is je pensioenvermogen aangepast. Je hebt premie betaald, rendement behaald en je bent een jaar ouder. Op je 26ste kan je dan een levenslange uitkering van € 110,- per jaar inkopen. Zo gaat dat door. Als je 65 bent, krijg je bijvoorbeeld € 6.700,- per jaar. Op je 66e € 7.100,-. Tot je werkelijk met pensioen gaat.

Simpel en dichtbij
Door over pensioen te communiceren als een direct ingaande levenslange uitkering, breng je het dichterbij. Er is geen moeilijke onzekere actuariële prognose nodig. We kunnen uitgaan van de risicovrije rente en gangbare overlevingstafels. Je ziet het bedrag groeien. Dat is positief. Het komt niet alleen door nieuwe premie-inleg. Maar ook doordat de levenslange uitkering elk jaar dat je verder bent, één jaar minder uitgekeerd hoeft te worden. En dus goedkoper is.

Andere communicatie, andere kijk?
Pensioen blijft een levenslange uitkering. Maar je communiceert er op een andere manier over. Misschien gaan mensen daardoor ook op een nieuwe manier over pensioen denken. Kan ik mijn pensioen al eerder inzetten? Bijvoorbeeld voor de maandelijkse aflossing van mijn hypotheek. Dat past mogelijk beter bij de toekomst. Want pensioenleeftijden gaan steeds meer variëren per individu.

Vandaag is het zover
Je spaart en je pensioen wordt hoger en hoger. Tot je denkt: dit is genoeg voor mij. Ik kan vandaag met pensioen. :-)

Auteur: Agnes Joseph