Grote stap naar persoonlijk pensioen

Tom van der Spek

Ik ben blij dat sociale partners en kabinet het eens zijn over de toekomst van ons pensioenstelsel. Het is een grote stap in de richting van een meer persoonlijk pensioen. In het nieuwe stelsel krijgt iedereen een premieregeling. Een grote verandering voor pensioenfondsen met een uitkeringsregeling. Achmea Pensioenservices heeft als uitvoeringsorganisatie al veel ervaring met premieregelingen. Met leeftijdsafhankelijk beleggen en collectief variabel pensioen.

Houd oog voor eenvoud
Volgende stap is de uitwerking in wetgeving. Het kabinet en het parlement doen dat in de komende anderhalf jaar. Ik vind het belangrijk dat er daarbij oog is voor de uitvoeringsaspecten. Ik heb met name zorgen over de complexiteit die de transitie met zich mee brengt.

Mijn tip daarbij: sluit aan bij wat er in de praktijk al werkt voor de verbeterde premieregeling. Achmea Pensioenservices denkt graag mee in de verdere uitwerking van het nieuwe contract. En wij delen graag onze kennis op het terrein van de verbeterde premieregeling, waar persoonlijke pensioenopbouw wordt gecombineerd met collectieve risicodeling.

Wij staan voor u klaar tijdens deze enorme klus
De wetgeving is er naar verwachting per 1 januari 2022. Tot die tijd hebben we als sector veel te doen. De experts van Achmea Pensioenservices kunnen pensioenfondsen en sociale partners daarbij heel goed begeleiden. Wij adviseren aan iedereen die straks betrokken is bij het opzetten van de nieuwe regeling nu al wat dieper in de pensioenmaterie te duiken. Zo hebben wij heel goede juristen en actuarissen die hun inzichten kunnen delen en als sparringpartner kunnen fungeren. Ook kunnen we vanuit bestuursadvies het proces van opzet van de nieuwe regeling begeleiden.

Pensioenfondsen hebben straks zeker wat te kiezen
Er komen straks twee premieregelingen. U heeft als sector dus zeker wat te kiezen. Wij adviseren onderzoek als pensioenfonds nu al de wensen van uw achterban. Hoeveel risico en keuzevrijheid past bij uw deelnemers? Goed om te weten is dat die wensen met de beide regelingen collectief en solidair ingevuld kunnen worden. Daar kunnen onze ervaringen uit de praktijk ook veel inzicht bij geven.

Kom bij ons langs
Ik nodig de wetgever, pensioenfondsen en uitvoeringsorganisaties van harte uit om bij ons eens langs te komen. In de praktijk zien hoe iets werkt, is namelijk echt een voordeel. De koffie staat voor u klaar.

Door Tom van der Spek, divisievoorzitter Achmea Pensioenservices

Lees meer over het Pensioenakkoord