Dit contract heeft uw voorkeur

mevrouw met papieren op kantoor

De contracten in het nieuwe pensioenstelsel zijn premieregelingen. Welk contract er bij uw fonds past, hangt af van waar voor u het zwaartepunt ligt: bij keuzevrijheid of bij risicodeling. We vroegen u welk van de 3 contracten in het nieuwe pensioenstelsel uw voorkeur heeft. Twee derde van u koos voor de huidige verbeterde premieregeling.

Het nieuwe contract staat lenen toe
Het nieuwe contract start met het collectieve beleggingsbeleid en verdeelt behaald rendement via leeftijdsafhankelijke regels. Je kan daardoor in theorie jongeren 200% in aandelen laten beleggen. Daarvoor moeten ze wel lenen bij ouderen. In de verbeterde premieregeling bestaat deze mogelijkheid niet.

Maar verbeterde premieregeling kent meer keuzevrijheid
Binnen de verbeterde premieregeling kan je een deelnemer keuzevrijheid geven in beleggingsbeleid, maar dat hoeft niet. Wel kan een deelnemer altijd kiezen voor een vaste of een variabele uitkering. Ook kan de deelnemer kiezen voor een lagere of hogere uitkering bij aanvang. Binnen het nieuwe contract lijkt die keuzevrijheid voor de deelnemer er niet.

WVP+ niet voor ieder fonds
Zoals het er nu staat is een solidariteitsreserve in combinatie met een verbeterde premieregeling niet mogelijk voor een ondernemingspensioenfonds of een algemeen pensioenfonds. Andere fondsen kunnen die combinatie wel maken. Daardoor is er geen gelijk speelveld tussen pensioenfondsen.