Digitaal betalen en mobiele toepassingen

jongedame luistert via koptelefoon

Achmea Pensioenservices wil uitgroeien tot de beste digitale pensioenuitvoerder van Nederland. Niet als doel op zichzelf, maar om de dienstverlening aan pensioenfondsen en deelnemers verder te optimaliseren. Twee concrete voorbeelden zijn de vergevorderde experimenten op het gebied van digitaal betalen en mobiele toepassingen, uitgevoerd in nauwe samenwerking met onze klanten.

Pensioenfonds Dierenartsen: digitaal betalen
Diverse deelnemers in de Stichting Pensioenfonds voor Dierenartsen (SPD) geven er de voorkeur aan hun premienota niet via automatische incasso te betalen. Voor hen ontwikkelden we een nieuwe service waarmee ze tijdig worden herinnerd aan hun betalingsverplichting. Vervolgens kunnen ze met één druk op de knop, bijvoorbeeld via iDEAL, de nota voldoen. Bovendien inzichtelijk: in de mail zien ze na betaling de betaallink groen worden. Handig en snel vanaf hun laptop of smartphone. De nieuwe service is ondertussen ver gevorderd in de diverse testfasen.

Shell Pensioenfonds: mobiele toepassingen/mobile messaging
Gepensioneerden bellen vaak met onze klantteams om te vragen naar de precieze datum waarop hun uitkering wordt uitbetaald. Standaard keren we uit op de eerste van de maand, behalve als dit bijvoorbeeld een zondag is. Een groot deel van deze telefoontjes zou te voorkomen zijn door de gepensioneerden enkele dagen vóór de uitbetaling een sms’je te versturen met de juiste datum. Dit bespaart hun tijd en moeite en ons kosten.

Op dit moment bevindt de service zich in een drie maanden durende testfase bij Stichting Shell Pensioenfonds (SSPF). Ondertussen probeert SSPF via haar nieuwsbrief zoveel mogelijk ontbrekende 06-nummers op te halen. Eerder, begin dit jaar, trokken we samen met SSPF een ‘design-sprint’ om mogelijke mobiele toepassingen boven tafel te krijgen, waarbij klanttevredenheid en selfservice hand-in-hand gaan. Dit gebeurde vanuit een grote truck in Tilburg bij Interpolis. Daar en toen is de kiem geplant waaruit deze nieuwe dienst is voortgekomen.