Robert Meulenbroek

adviseur Risicomanagement pensioenfondsen

“Ik geloof in 1+1=3. Ik ben altijd op zoek naar verbinding. Inzichten delen met anderen resulteert in een groter geheel dan de som van de afzonderlijke delen.”

 

Wat is je zakelijke achtergrond?
Econometrist en actuaris. Jarenlange ervaring als actuarieel adviseur, directeur van een pensioenuitvoeringsorganisatie, transitiemanager, pensioenfondsbestuurder en risicomanagementadviseur. Vertrouwd met alle beleidsterreinen van een pensioenfonds, vanuit de adviespraktijk, vanuit de uitvoering en vanaf de bestuurstafel.

Waarom dit vak?
Pensioen is een belangrijke arbeidsvoorwaarde als bron voor inkomen later (bij ouderdom of overlijden). Iedereen mag verwachten dat we zorgvuldig en verantwoord omgaan met dat inkomen voor later. De meerwaarde daarvan kun je elke dag om je heen zien.

Waar ben je goed in?
Ik ben goed in het zien van samenhang in complexe vraagstukken. Daardoor ben ik in staat complexiteit terug te brengen tot eenvoudige, begrijpelijke principes.

Waar ben je trots op?
Ik ben op een heleboel dingen trots, zowel in mijn werk als in mijn privéleven. In mijn werk ben ik het meest trots op de complimenten of erkenning die ik krijg van pensioenfondsbestuurders voor een “job well done”.

Wat is de trend in jouw vak momenteel?
Met pensioen is een heleboel geld gemoeid. In die zin zijn pensioenfondsen te beschouwen als grote financiële instellingen. Daar hoort ook aantoonbaar gedegen risicomanagement bij in opzet, bestaan en werking.

Welke aandachtspunten zie jij vanuit jouw vak voor bestuurders?
Vertrouwen in pensioenfondsen is nog nooit zo laag geweest. De uitdaging is dat vertrouwen weer te laten toenemen. Risicomanagement kan daarbij helpen. Het maakt inzichtelijk welke effecten bestuursbesluiten (kunnen) hebben. En inzicht is essentieel voor transparantie.

Waar word je blij van privé?
Samen met anderen een uitdaging aangaan. Het beste van jezelf en de anderen vragen en krijgen. En genieten van een succesvolle afronding.

Lees meer over Risicomanagementadvies.

Robert Meulenbroek