Begrippen en thema’s
Naar verwachting gaat de Wet toekomst pensioenen op 1 juli 2023 in. Het parlement buigt zicht er momenteel over. Maar u kunt wel alvast aan de slag voor het nieuwe pensioenstelsel. Wij helpen u daar graag bij. Bijvoorbeeld met korte video’s vanuit Pensioennieuws & Opinie. Hierin lichten we de belangrijkste begrippen, thema’s en inzichten op weg naar het nieuwe pensioenstelsel toe.
Vlog Agnes Joseph: Werk met eenvoudigere modellen
In deze video vertelt onze actuaris Agnes Joseph hoe zij aankijkt tegen het gebruik van modellen. Modellen zijn heel belangrijk in de Wet toekomst pensioenen. Die leunt namelijk zwaar op modellen en op de economische scenarioset van de Commissie parameters. Zo berekenen pensioenfondsen er straks premies, ambities, risicohouding, beleggingsbeleid en gegevens voor communicatie mee. Pensioenfondsen zetten er het huidige collectieve fondsvermogen mee om in individuele vermogens van deelnemers. Modellen zijn ook belangrijk bij de berekening van wat er bij die omzetting evenwichtig is. Maar zijn die complexe modellen en die economische scenariosets hier wel voor geschikt? Een complex probleem los je namelijk niet per definitie beter op met een complex model. Modellen zijn er om inzichten te verschaffen. De tip die Agnes geeft voor de Wet toekomst pensioenen is: Werk met eenvoudigere modellen, dat is minder kostbaar en beter uitlegbaar.
De Wet toekomst pensioenen leunt zwaar op complexe modellen en op de economische scenarioset van de Commissie parameters. Maar is al die complexiteit ook beter?
Vlog Richtje Thien: checklist opdrachtaanvaarding
In een korte video legt onze pensioenjurist Richtje Thien uit waar een pensioenfondsbestuur op moet letten bij de opdrachtaanvaarding. Naast een toelichting op de juridische context van de opdrachtaanvaarding deelt ze een checklist met de kijker. De tip die Richtje geeft voor de Wet toekomst pensioenen: Opdrachtaanvaarding, nu een open norm, lijkt dichtgeregeld te worden in de lagere regelgeving. En dat is heel jammer.
Waar moeten pensioenfondsen op letten bij opdrachtaanvaarding? Een checklist geeft hier zicht op.
Vlog: Agnes Joseph over macro- en microlanglevenrisico
In deze video vertelt onze actuaris Agnes Joseph hoe zij aankijkt tegen het delen van het langlevenrisico in het nieuwe pensioenstelsel. Het macrolanglevenrisico is het risico dat de gehele bevolking langer leeft. Agnes legt uit waarom ze het delen van dit risico wil beperken tot de uitkeringsfase. Het microlanglevenrisico is het risico dat 1 individu erg oud wordt. Bij dit risico wil Agnes zowel de opbouw- als de uitkeringsfase betrekken.
Inzichten over het delen langlevenrisico’s.
Vlog: Richtje Thien over verantwoordelijkheidsverdeling
In deze korte video vertelt Richtje Thien, meer over de verantwoordelijkheidsverdeling bij het nieuwe pensioenakkoord. Zij bespreekt de verantwoordelijkheidsverdeling tussen sociale partners en het pensioenfonds. Tip van Richtje Thien voor sociale partners en pensioenfondsbesturen: Het is goed om aan het einde van de oriëntatie op het nieuwe stelsel, vast te leggen wat de gezamenlijke uitgangspunten zijn voor de verdere uitwerking.
Verantwoordelijkheidsverdeling tussen sociale partners en het pensioenfonds bij het nieuwe pensioenakkoord.
Pensioenakkoord: transitie-FTK
Het transitie-FTK maakt onderdeel uit van het Pensioenakkoord. Wat is het transitie-FTK?
Lees meer over het transitie-FTK binnen het Pensioenakkoord.
Pensioenakkoord: 2 contracten
Binnen het Pensioenakkoord is er sprake van 2 contracten. Wat is het verschil? Of beter gezegd: wat zijn de overeenkomsten?
Lees meer over de 2 contracten binnen het Pensioenakkoord.
