PensioenActualiteiten 2022 duikt het nieuwe pensioenstelsel in

man in blauw hemd met laptop

PensioenActualiteiten licht elk jaar de belangrijkste ontwikkelingen in het komend jaar toe en wil dus steeds actueel zijn. Dat betekent dat de inhoud ieder jaar verschilt en steeds de laatste stand van zaken weergeeft. Daarbij willen PensioenActualiteiten de informatie zo toegankelijk mogelijk brengen zonder te verzanden in allerlei details. Maar waar die details echt van belang zijn, worden ze uiteraard niet geschuwd.

Verschillende auteurs nemen u mee in het pensioenakkoord en de transitie naar het nieuwe stelsel. Redacteuren Emilie Schols en Hans Breuker beschrijven per hoofdstuk kort de kern. Vervolgens diepen verschillende auteurs het onderwerp verder uit en/of voorzien het van commentaar.

Het boek gaat onder andere over:

  • Beleggingsrisico terugnemen om de dekkingsgraad ‘veilig te stellen’?
  • het nieuwe pensioencontract
  • meer toegankelijke verbeterde premieregeling
  • de solidariteitsreserve
  • invaren
  • het pensioenakkoord en ‘bedrag ineens’

Agnes Joseph, actuaris bij Achmea Pensioenservices schreef het hoofdstuk over de meer toegankelijke verbeterde premieregeling.

De flexibele premieregeling is een ideaal toekomstbestendig contract met heldere eigendomsrechten, volledige transparantie, ruimte voor maatwerk en keuzevrijheid. Maar tegelijkertijd verrassend solidair en collectief op de punten waar het er echt toe doet.

Het is alweer de 11e editie van het jaarboekje PensioenActualiteiten. U kunt PensioenActualiteiten 2022 bestellen via Thomas & Brinkman Uitgevers.