Een kijkje in de keuken van bestuursadvies

Ewoud de Bruijn

In het Klanttevredenheidsonderzoek over 2022 kreeg de afdeling bestuursadvies gemiddeld het cijfer 9 van hun klanten. Meerdere collega’s kregen zelfs een 10 als waardering. We spreken Ewoud de Bruijn erover. Hij is bestuursadviseur van pensioenfondsen IKEA en Avery Dennison. Waarom kreeg hij zo’n mooie waardering van zijn klant. Wat doet hij daarvoor? En werkt hij ook aan dingen die voor pensioenfondsbesturen misschien wat minder zichtbaar zijn?

Wat een mooi cijfer Ewoud! Gefeliciteerd. Hoe is je dat gelukt?
Nou ik stuiterde wel even op mijn stoel toen ik het hoorde. Ik ben echt heel erg blij. Ik weet het natuurlijk niet precies. Maar ik denk dat het ermee te maken heeft dat er heel veel op pensioenfondsbesturen af komt. Heel veel nieuwe wetgeving uit het pensioenakkoord. Je bent als bestuursadviseur in deze tijden projectmanager en gids van het pensioenfondsbestuur. Zorgen dat stukken en adviezen op tijd op de bestuurstafel liggen. Helpen om alles in beeld te hebben. Wat moet er nu, wat kan er straks ook nog wel. Dat soort zaken helpt een bestuur om scherp te zijn en op tijd beslissingen te nemen.

Rustig en relaxed blijven
Ik blijf zelf altijd zo rustig en relaxed mogelijk. Die rust probeer ik over te brengen tijdens vergaderingen met mijn besturen en ook binnen mijn afdeling. Als je rustig blijft, kun je namelijk ook in een flink tempo doorwerken. Want veel werk, dat is er wel te verzetten nu we op weg zijn naar een nieuw pensioenstelsel. Mijn doel is om met mijn werk de besturen zo veel en zo goed mogelijk te ontzorgen. En dat doe ik niet alleen door de hele tijd bergen werk te verzetten. Maar ook door af en toe de tijd te nemen om iemand echt even te spreken. Ik spreek bestuursleden en andere betrokkenen rond het pensioenfonds. Die gesprekken geven het comfort dat de zaken goed lopen. En natuurlijk helpt hier ook bij om er op te letten dat je verwachtingen continu waarmaakt.

En de hele afdeling heeft mooie cijfers. Wat doen jullie daarvoor?
Naast bestuursadviseurs zitten er in onze afdeling ook fondssecretarissen, een risicomanagementadviseur, een beleidsadviseur en een productmanager. Dat betekent dat we vanuit verschillende rollen specialistische kennis op tafel leggen. Zo bespreken we elke twee weken in ons bestuursadviseursoverleg wat er speelt op inhoudelijk gebied. We leren van elkaar, horen de verschillende gezichtspunten van binnen en van buiten Achmea Pensioenservices. Als voorzitter van het overleg zorg ik dat de juiste zaken op de agenda staan. En ik leg de contacten met collega’s van andere afdelingen om hun expertise met ons te delen.

Bestuursadvies en wettelijke ontwikkelingen
Een van de zaken waar ik me naast bestuursadvies mee bezig houd, is de verwerking van wettelijke ontwikkelingen in de administratie van Achmea Pensioenservices. Daarvoor werken collega’s uit de gehele keten samen. Ons doel is ervoor zorgen dat pensioenfondsen steeds op tijd aan hun wettelijke verplichtingen voldoen. Mijn rol is om daarbij vanuit het oogpunt van een bestuur naar de ontwikkelingen te kijken. Wat heeft het bestuur nodig om het pensioenfonds evenwichtig door de nieuwe ontwikkeling te loodsen. En kan ik als adviseur van het pensioenfonds goed uitleggen waar het om draait? Als bestuursadviseur wil ik dat het bestuur op het juiste moment een goed besluit kan nemen op basis van een volledig advies. En uitvoerbaarheid is daarbij een zeer belangrijk element!