Lieke Haijemaije

beleidsadviseur

“Ik ga zingend naar huis als het lukt om een ingewikkeld onderwerp uit te pluizen en daar dan ook nog iets relevants voor onze klanten over te schrijven.”

 

Wat is je zakelijke achtergrond?
Ik volg de laatste pensioenontwikkelingen, daarvoor lees ik veel stukken van bijvoorbeeld de Tweede Kamer en ministeries. Ik zit het overleg voor waarin we de laatste pensioenontwikkelingen analyseren. Aan tafel zitten onze experts: juristen, actuarissen, pensioencommunicatieadviseurs, productmanagers en IT-ers. We bekijken samen snel wat een bepaalde ontwikkeling, opinie of invalshoek betekent. De kracht is dat we er met een breed scala aan disciplines naar kijken. We brengen klanten en collega’s daarvan op de hoogte.

Waarom dit vak?
Op pensioengebied ben je niet snel uitgeleerd. Er is steeds iets nieuws om je tanden in te zetten. En er komt altijd weer iemand met een nieuw vakinhoudelijk inzicht dat superrelevant is.

Waar ben je goed in?
Ik ben een generalist met veel kennis en ervaring op pensioengebied. Ik begrijp snel wat iemand vanuit zijn eigen specifieke expertise zegt. Ik knoop die nieuwe informatie aan wat ik al weet. Ik zie de essentie. En ik kan het aan anderen uitleggen.

Waar ben je trots op?
Ik ben er trots dat we binnen Achmea Pensioenservices zo veel kennis en expertise in huis hebben. En dat we op dat vlak zo goed samen werken. Binnen Achmea Pensioenservices, met mensen in de sector en ook met Achmea-collega’s in de bredere oudedagsvoorzieningsketen.

Wat is de trend in jouw vak momenteel?
Nieuwe ontwikkelingen lijken langzaam te gaan. Toch wijzigt er steeds iets. Het zijn vaak kleine stapjes, maar zodra er draagvlak is, gebeurt het.

Welke aandachtspunten zie jij vanuit jouw vak voor bestuurders?
Steeds op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen is van groot belang. Je kunt dan vroegtijdig samen discussiëren en nadenken over wat het beste is voor het fonds en de deelnemers. Als de wetgeving er dan uiteindelijk is, is het besluiten nemen gemakkelijker.

Waar word je blij van privé?
Ik vind het heerlijk om op zondag een uurtje naar het museum te gaan. Bijvoorbeeld even het schilderij ‘Meisje met de parel’ zien in het Mauritshuis. Dan over de mooie trap met houtsnijwerk weer naar beneden. En daarna met mijn gezin lunchen in de stad. Sushi is favoriet.

Lees meer over Actualiteit & pensioenbeleid.

Lieke Haijemaije