Thirsa de Vries

manager Juridische Zaken

“Mijn team en ik zijn de juridische schakel tussen het bestuur en de uitvoering. Het is gaaf om veranderingen in wet- en regelgeving direct te kunnen vertalen naar de praktijk en de pensioenfondsen een brede juridische ondersteuning te kunnen bieden.”

 

Wat is je zakelijke achtergrond?
Ik heb 10 jaar in de advocatuur gewerkt. Dat is vrij solistisch werk en je komt meestal pas in beeld als er al een conflict is. Bij een groot bedrijf word je in een vroeger stadium aangehaakt en kun je problemen helpen voorkomen. Mijn keuze viel op Achmea Pensioenservices om de manier waarop wij het klantbelang centraal zetten, de manier waarop we samenwerken en omdat er veel aandacht is voor de ontwikkeling van medewerkers. Ik werk nu twaalf jaar bij Achmea Pensioenservices en haar rechtsvoorgangers.

Waarom dit vak?
Omdat het zo divers is. We kennen onze klanten door en door én zitten dicht op de uitvoering. Op dit moment zijn we heel erg betrokken bij IORP II en de Wet waardeoverdracht klein pensioen. We adviseren hierin zowel onze klanten en onze collega’s. Dat zijn mooie trajecten, omdat je met vraagstukken vanuit het fonds te maken krijgt en met de impact op onze eigen organisatie.

Waar ben je trots op?
Ik geef nu leiding aan acht pensioen- en bedrijfsjuristen. Ik ben heel erg trots op mijn team van professionals met jarenlange ervaring in de pensioensector. We hebben kennis van alle typen pensioenfondsen en -regelingen en kunnen onze klanten antwoord geven op alle juridische- en beleidsmatige pensioenvraagstukken.

Wat is de trend in jouw vak momenteel?
Er verandert ontzettend veel in de pensioenfondsensector. Trend is professionalisering van pensioenfondsen en de besturing daarvan. En uiteraard de consolidatie in de pensioensector die al langere tijd aan de gang is. Ook zien we dat DC-regelingen steeds meer terrein winnen. De ontwikkelingen daarin gaan hard en Achmea Pensioenservices heeft zich hier doelgericht op voorbereid. Onze juristen hebben ruime ervaring met het opstellen van DC-regelingen, inclusief de vernieuwende vormen ervan.

Welke aandachtspunten zie jij vanuit jouw vak voor bestuurders?
Herziening van het pensioenstelsel: keuze voor een nieuw pensioencontract en overgang op degressieve pensioenopbouw. Daarnaast minder ingrijpende, maar ook belangrijke onderwerpen zoals pensioencommunicatie, FTK en pensioenverdeling bij scheiding. Een nieuwsbrief over pensioenactualiteiten en goede juridische ondersteuning is essentieel voor fondsbesturen om bij te blijven.

Waar word je blij van privé?
Ik doe graag leuke dingen met mijn gezin. We gaan graag dagjes uit, naar musea, films, concerten. Het North Sea Jazz Festival is elk jaar vaste prik. En bij mooi weer gaan we erop uit met onze boot, heerlijk is dat!

Lees meer over Juridisch advies.

Thirsa de Vries