Lieke Werner

Programmamanager Pensioenakkoord

“Ik houd van verandering en out-of-the-box-denken. Ik denk niet in problemen maar in kansen. Het snel veranderende pensioenlandschap is dan ook een geweldige branche om in te mogen werken.”

 

Wat is je zakelijke achtergrond?
Ik ben econoom en actuaris. Heb ervaring met collectieve pensioenen, employee benefits en financiële planning. Ik heb jaren gewerkt in de IT sector en ken de mogelijkheden en beperkingen van administratiesystemen. De complexiteit van uitvoeringsprocessen in de pensioenwereld, de uitdagingen van legacy systemen en de druk van voortdurend veranderende regelgeving zijn voor mij bekend.

Waarom dit vak?
De maatschappij en arbeidsmarkt is enorm in beweging. De pensioenwereld kan niet achterblijven. Ik ben trots op onderdelen van het Nederlandse stelsel en wil graag meewerken aan het verbeteren van de toekomstbestendigheid, zodat ook mijn kinderen en kleinkinderen hiervan mogen genieten.

Waar ben je goed in?
Ik vertaal graag complexe theorie naar een uitvoerbare praktijk. Hierbij combineer ik mijn actuariële achtergrond met mijn IT ervaring. Ik haal enorm veel energie uit het werken met en verbinden van mensen met verschillende disciplines en talenten. In plaats van het zien van barrières en problemen zoek ik naar oplossingen hoe het wel kan.

Waar ben je trots op?
Ik ben trots op het feit dat ik bij de introductie van de Wet Verbeterde Premieregeling betrokken ben geweest bij het vormgeven en vinden van systeem-oplossingen om de uitvoering van doorbeleggen daadwerkelijk mogelijk te maken. Ik heb samen met de pionier fondsen die als eerste een collectieve variabele uitkering introduceerde de kaders gezet van waarschijnlijk de blauwdruk van een nieuw stelsel.

Wat is de trend in jouw vak momenteel?
De wereld staat inderdaad niet stil. We stappen met zijn allen over van uitkeringsregelingen naar premieregelingen. Het is een nieuwe wereld. Het raakt veel van uw en onze denkbeelden, standaard processen en opgedane kennis. De Wet toekomst pensioenen is nog niet gereed. Maar wij kijken naar wat er verandert, hoe het precies werkt en wat is de impact ervan is op onze dienstverlening. We streven naar een transparante en eenvoudige uitvoering. Onze ervaring met de Wet Verbeterde Premieregeling nemen we mee.

Welke aandachtspunten zie jij vanuit jouw vak voor bestuurders?
Er is veel politieke onzekerheid. Gaat het wetgevingstraject nog vertraging oplopen? Wat gaat er nog veranderen? Wat komt er mogelijk nog uit de hoge hoed in lagere regelgeving. Een ander knelpunt is de transitietijd. Alle pensioenfondsen moeten in een aantal jaar de transitie doormaken. Het is voor iedereen een onbekende route. Goede samenwerking en samen optrekken voor pensioenfondsen, sociale partners, beroepsverenigingen en de uitvoeringsorganisatie achter het pensioenfonds is cruciaal. Ik zet dan ook fors in op samen optrekken en kennis delen.

Waar word je blij van privé?
Ik ben een echte Rotterdammer. Ik word blij van de dynamiek en energie van deze mooie stad. Ik houd ook van de “recht voor zijn raap” mentaliteit en pragmatiek die er heerst. Niet lullen maar poetsen. Ik heb naast een fulltime baan en drie kinderen in 2013 mijn Executive Master of Actuarial Science gehaald. Dit gaf mij ondanks de studiebelasting veel inspiratie en energie. Ik mis dit gevoel nog regelmatig.

Een grote IT-transformatie

Lieke Werner